top of page
Ontdek de geschiedenis van De Watertoren Dordrecht, een monumentaal pand met een uniek verleden.

De Watertoren

Geschiedenis

De Watertoren Dordrecht, historisch icoon met een rijke geschiedenis.
Welkom

Geschiedenis van de Watertoren in Dubbeldam

Terwijl de Dordtse gezinnen al water uit de kraan dronken, moesten Dubbeldammers water uit regenputten, sloten en de beruchte Dordtse Stadsvliet halen. Via deze vliet stroomde het rioolwater van de stad, in de volksmond ook wel de strontvliet genoemd. Aansluiting op het Dordtse waterleidingnet was dus geen overbodige luxe, maar dit vond Dubbeldam in 1907 te duur. Gezien het feit dat het vieze water steeds meer zorgde voor ziekte uitbraken, ging het gemeentebestuur nadenken over een eigen waterleidingbedrijf.

 

Ontwerp en bouw van de Watertoren

Architectenbureau Visser & Smit uit Papendrecht kreeg in 1915 de opdracht een watertoren te ontwerpen om Dubbeldam van goed drinkwater te voorzien. In 1916 werd de toren opgeleverd. Het opschrift boven de ingang luidt: ‘Gesticht onder Burgemeester De Roo Anno 1916’.

De Watertoren is volledig gebouwd van gewapend beton, in die tijd een nieuw bouwmateriaal. Daarvoor hadden watertorens een bakstenen onderbouw waar een ijzeren reservoir op werd geplaatst. Het reservoir rustte op zes betonnen kolommen, dat deze kolommen waren dichtgemaakt was eigenlijk enkel voor de sier en om de aanblik van een toren te creëren. Het reservoir van de Dubbeldamse Watertoren was ook van gewapend beton en dus niet van ijzer. De Watertoren was een van de eerste torens in Nederland met een zogeheten holbodemreservoir, welke 200 m² groot was.

 

Van slootwater naar drinkwater

Vanaf 1917 hoefden de Dubbeldammers enkel de kraan open te draaien voor goed drinkwater. Echter, het water direct onder de toren was te ijzerhoudend, daarom werd er bij de Kop van ’t Land een aparte drinkwatervoorziening aangelegd om het water uit de Nieuwe Merwede in te kunnen laten. Vanaf de Kop werd het water naar de watertoren gepompt. Vanuit het reservoir van de 38 meter hoge toren werd het water naar de huishoudens in Dubbeldam geleid. Dat is zo gebleven tot 1972. Inmiddels was Dubbeldam vanaf 1970 samengevoegd met Dordrecht en overal vervingen pompstations de functie van de watertorens.

 

Moderne voorzieningen en nieuwe functie

In 1972 nam het Dordtse Gemeentelijke Energiebedrijf de levering van drinkwater aan de wijk Dubbeldam over. De watertoren kreeg een nieuwe functie: antennemast voor het centrale antennesysteem. Heel Dordrecht kreeg tot ver in de jaren ‘80 zijn tv-signaal vanuit de watertoren in Dubbeldam. Nadat ook de antenne verdween, stond de toren jarenlang een beetje te verkommeren, tot de gemeente de toren in de jaren ‘90 te koop aanbood voor een gulden. Aan de verkoop was een prijsvraag gekoppeld. Uit zeven inzendingen werd het voorstel van Stichting Watertoren Buitenlust gekozen. Deze stichting wilde de toren inrichten als ecologische bijenkorf. Op de verdiepingen in de toren zijn diverse bedrijfjes gevestigd geweest, maar sinds 2007 zijn de verdiepingen omgetoverd tot sfeervolle hotelkamers.

 

Onze trots en toewijding

Sinds maart 2018 mogen wij onszelf met trots de nieuwe eigenaren van de watertoren noemen. Iedere dag is voor ons een cadeau om op deze prachtige plek te mogen werken en dit delen wij graag met u. Wij doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en zullen net als onze voorgangers het duurzame, ecologische en biologische ondernemen waar mogelijk voortzetten.

Reserveren

Wilt u een unieke ervaring beleven in onze prachtige watertoren? Of wilt u genieten van een heerlijke maaltijd in ons sfeervolle restaurant? Reserveer dan nu eenvoudig een hotelkamer of een tafel in ons restaurant.

Historische foto van De Watertoren in Dordrecht in vroeger tijden
bottom of page