top of page
Zoeken

Wandelroutes in de Biesbosch bij Dordrecht: kort, gemiddeld en lang

  • Michael Groeneweg
  • 25 mrt
  • 7 minuten om te lezen

Vanuit Hotel & Restaurant De Watertoren in Dubbeldam (Dordrecht) sta je binnen de kortste keren midden in de natuur. Aan de rand en binnen Nationaal Park De Biesbosch liggen prachtige wandelroutes voor elke wandelaar – of je nu zin hebt in een kort ommetje of een lange dagtocht. We hebben drie leuke routes geselecteerd: een korte, een middelgrote en een lange route. Alle drie liggen ze op het Eiland van Dordrecht, op redelijke afstand van Hotel De Watertoren, en bieden ze een mooie mix van Biesbosch-landschappen, van polder tot kreek en van bos tot uitzichtpunt. Trek je wandelschoenen aan, we gaan op pad!


Korte wandelroute: Struinen op de Tongplaat (± 4 km)

Start en eindpunt: Parkeerplaats Zuidhaven (Oostweg, Dordrecht). De route is een rondwandeling over de Tongplaat, een nieuwe buitendijkse natuurontwikkeling aan de zuidrand van Dordrecht.


Landschap: De Tongplaat was tot 2012 landbouwgrond, maar sindsdien mag het getij er weer in en uit. Het resultaat is een ruig terrein met wilgenvloedbos, kreken en modderplaten waar de natuur haar gang gaat. Bij hoogwater loopt een deel onder, bij laagwater komen slikken tevoorschijn. Je wandelt over een onverhard struinpad langs rietvelden en door open polder. Het voelt bijna on-Nederlands wildernisachtig, zo dicht bij de stad!


Bezienswaardigheden: Halverwege voert het pad naar een uitzichtpunt op een dijkje, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de rivier de Nieuwe Merwede en het omliggende moerasgebied. Hier staan bankjes om van het panorama te genieten – en om vogels te spotten. De Tongplaat is een paradijs voor watervogels: lepelaars, steltlopers, ganzen, eenden en zangvogeltjes zoeken hier naar voedsel in het ondiepe water​. Met een beetje geluk laat zelfs de zeearend of een visarend zich zien, want deze toppen van de voedselketen hebben hier hun jachtgebied​. Op de route kom je ook langs een oude bunker; deze fungeert nu als vogelkijkhut/uitkijkpunt en herinnert aan de historische Hollandse Waterlinie​. Het contrast tussen de betonbunker en de omliggende natuur is best bijzonder.


Bewegwijzering: De wandeling is ter plekke goed aangegeven met groene paaltjes​. Het is een vrij eenvoudige route (heen en terug over hetzelfde pad, of als rondje langs de rivieroever terug). Tip: bij laagwater kun je een alternatieve route terug nemen langs de oever (er grazen daar vaak Galloway-koeien, houd voldoende afstand).


korte wandelroute door de Biesbosch in Dordrecht

Praktische info: Deze route is kort en vlak, dus voor oudere kinderen goed te doen – al zullen kleine kinderen wellicht getild moeten worden over de ruigere stukken. Kinderwagens of rolstoelen zijn niet geschikt vanwege de smalle, onverharde paden. Honden zijn niet toegestaan op de Tongplaat​; dit verbod is ingesteld om de rust voor de vogels te bewaren. Vergeet niet je verrekijker voor het vogels kijken. Er is geen horeca of toilet op de route, dus neem wat te drinken en eventueel een snack mee. (Het dichtstbijzijnde bezoekerscentrum met faciliteiten is het Biesboschcentrum Dordrecht, een paar minuten rijden van de Zuidhaven.)


Middellange wandelroute: Boswandeling De Elzen (± 6 km)

Start en eindpunt: Parkeerplaats De Viersprong (Noorderelsweg 2A, Dordrecht)​. Hier begint een lusvormige wandelroute door het gebied De Elzen, aan de noordrand van de Dordtse Biesbosch. De route eindigt ook weer bij de parkeerplaats.


Landschap: De wandeling voert door bosgebied De Elzen, een recreatiebos van ca. 130 hectare aangelegd in 1987​. Ooit was dit een productiebos met kaarsrechte rijen populieren, maar inmiddels is het omgevormd tot een veel natuurlijker loofbos. De paden kronkelen langs afwisselend dichte begroeiing en open plekken. Dankzij die open plekken groeien er nu allerlei planten en jonge boompjes tussen de oudere bomen. Je loopt deels langs slootjes en kleine kreekjes, want water speelt hier een rol in het landschap. Het bos is relatief jong, maar inmiddels een groen doolhof waar je makkelijk vergeet dat de stad vlakbij is.


Bezienswaardigheden: Flora & fauna zijn hier rijk vertegenwoordigd. Met een beetje geluk zie je een ree wegschieten of een vos die ronddoolt tussen de bomen​. In de lente en zomer hoor je overal vogels zingen: nachtegalen, mezen, zwartkoppen en zelfs de exotisch klinkende wielewaal komen hier voor​. Halverwege de route kom je bij Speelbos De Elzen, een natuurlijke speeltuin middenin het bos. Hier kunnen kinderen naar hartenlust klauteren en met water spelen – er is een trekpontje, stapstenen door het water en een waterpomp om lekker te spetteren​. Volwassenen kunnen er even uitrusten op de picknickbanken terwijl de kids zich uitleven. Voor liefhebbers van planten: in het voorjaar bloeien er op vochtige stukken bijzondere bloemen, zoals de spindotterbloem (uniek voor Biesbosch-gebieden)​. Kortom, deze route biedt vooral bos en poldernatuur in plaats van het open waterlandschap – een mooie afwisseling als je al veel kreken hebt gezien.


Bewegwijzering: De Elzen-route is goed bewegwijzerd met groen gemarkeerde paaltjes van Staatsbosbeheer. Daarnaast staan er bij het Speelbos informatieborden. Je kunt eigenlijk niet verdwalen; alle kleine paadjes komen weer uit op hoofdpaadjes.

Praktische info: Deze route is kindvriendelijk – juist door het speelbos is het voor gezinnen een aanrader. Reken op ongeveer 1 tot 1,5 uur wandelen, exclusief speeltijd. Honden mogen mee, mits aangelijnd in het wandelgebied. Let op: in het Speelbos zelf zijn honden níet toegestaan (uitzondering voor hulphonden)​, om verstoring en ongelukjes bij spelende kinderen te voorkomen. De paden zijn onverhard (graspaden en bosgrond), dus niet geschikt voor buggy’s of rolstoelen. Trek bij nat weer laarzen of waterdichte schoenen aan; sommige stukken kunnen drassig zijn. Direct bij de start (Parkeerplaats De Viersprong) bevindt zich Eetcafé De Viersprong. Hier kun je voor of na je wandeling terecht voor koffie, een pannenkoek of lunch. Langs de route zelf is geen horeca, maar er staan wel hier en daar bankjes en picknicktafels om van je eigen meegebrachte versnaperingen te genieten.


Wandelroute Biesbosch de Elzen in Dordrecht

Lange wandelroute: Rondje Nieuwe Dordtse Biesbosch (± 15 km)

Start en eindpunt: Dit is een dagwandeling die je bij het hotel zelf kunt starten. Vanaf Hotel De Watertoren (Kromme Zandweg, Dordrecht) loop je in een grote ronde door de Nieuwe Dordtse Biesbosch en uiteindelijk weer terug naar het hotel. Handig voor gasten van het hotel: je stapt de deur uit en je avontuur begint gelijk!


Landschap: De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een relatief nieuw natuur- en recreatiegebied (ongeveer 530 hectare) dat direct grenst aan de Dordtse woonwijken. Het bestaat uit voormalige polders die de afgelopen jaren terug aan de natuur zijn gegeven. Je krijgt op deze route een mooi overzicht van alle landschappen die de Dordtse Biesbosch rijk is. In het eerste deel wandel je over oude dijkjes en langs weilanden en akkers. Verderop duik je de natte natuur in: uitgestrekte rietgorzen, open waterpartijen en griendbossen (wilgenbossen die vroeger voor hakhout werden gebruikt). Je loopt een stuk langs de oever van de Nieuwe Merwede rivier, waar je de scheepvaart voorbij ziet komen en zicht hebt op de overkant (Brabantse Biesbosch). Omdat dit gebied deels buitendijks is, zie je ook sporen van de getijdenwerking: aangespoelde takken, slikranden en getijdepoeltjes. Het landschap is dus zeer afwisselend: polder, moeras, bos en rivieroevers wisselen elkaar af. Op droge stukken kom je ruigte tegen met fluitenkruid en bramenstruiken; op natte delen staan riet en wilgen. Deze route laat goed zien hoe de Biesbosch er vroeger uitzag, voordat er dijken waren – én hoe de natuur terugkeert nadat mensen de polder weer hebben afgegraven tot kreken.


Bezienswaardigheden: Deze lange tocht heeft ook een aantal historische en culturele highlights. Zo passeer je enkele betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (onderdeel van de Hollandse Waterlinie). Sommige bunkers zijn open of hebben informatiebordjes; ze worden nu bijvoorbeeld gebruikt als vleermuisverblijf of uitkijkpunt. Ook kom je langs een set oude griendwerkershutten (keten) op een verhoogde terp in het landschap. Hier verbleven vroeger de arbeiders die de wilgentakken kapten, soms de hele week van huis. Het is fascinerend om je voor te stellen hoe mensen hier leefden temidden van de natte wildernis. Daarnaast is het gebied rijk aan dierenleven: talloze watervogels rusten en foerageren in de plassen (van eenden en ganzen tot reigers). Boven de velden speuren soms roofvogels naar prooi; een visarend wordt hier regelmatig gezien en zelfs de zeearend zweeft zo nu en dan over, op zoek naar een visje. Neem vooral een kijkje bij de vogelkijkhutten langs de route (bijvoorbeeld aan een zijpad richting de Oosthaven) om dit wildlife van dichtbij te beleven. Verder zijn er her en der informatiepanelen te vinden over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, bijvoorbeeld over de Sint-Elisabethsvloed van 1421 die deze regio destijds onder water zette. Kortom, deze route is niet alleen een natuurbeleving maar ook een kleine geschiedenisles.


Bewegwijzering: Let op: dit is geen officieel gemarkeerde route zoals de vorige twee. Je volgt een combinatie van wandelknooppunten en lokale paadjes. Het handigst is om van tevoren een kaart of deze GPX-route te gebruiken, bijvoorbeeld de route “Wandeling Nieuwe Dordtse Biesbosch”. Daarmee loop je ongeveer de beschreven 15 km en kom je weer uit bij het beginpunt. De knooppunten zijn ter plekke aangegeven met paaltjes, maar met name het struinpad langs de Merwede kan verwarrend zijn – hier staan paaltjes met nummers (knooppunt 99 naar 35) soms verscholen in het hoge groen​. Laat je daardoor niet afschrikken: met een beetje navigeren is het avontuur juist leuk. De route gaat deels over onverharde paden, houten vlonders en grasdijkjes. Vooral langs de rivier is het pad smal en kan het modderig zijn bij nat weer​. Plan deze stukken bij voorkeur tijdens laagwater en draag goede, liefst waterdichte schoenen. Omdat de route een flinke afstand beslaat, kun je eventueel ook een deel fietsen of afkorten via een van de asfaltfietspaden die door het gebied lopen – maar natuurlijk is te voet de ervaring het mooist.


Wandelroute door de Biesbosch in Dodrecht vanaf Hotel en Restaurant de Watertoren

Praktische info: 15 kilometer wandelen duurt al gauw een uur of 4 à 5, dus trek voldoende tijd uit. Deze route is minder geschikt voor jonge kinderen, tenzij je een wandelkar hebt en de kleintjes erg avontuurlijk zijn ingesteld. Voor tieners of sportieve wandelaars is het wel een mooie uitdaging. Honden mogen aangelijnd mee op (bijna) het hele traject​. Let wel op: op de Tongplaat (als je besluit een stukje extra daarheen te lopen) geldt een hondverbod, maar de hierboven beschreven route blijft op het Eiland van Dordt zelf. Rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn kunnen beter voor een kortere, verharde route kiezen; deze 15 km bevat teveel obstakels. Neem voldoende eten en drinken mee in een dag rugzak, want onderweg kom je nauwelijks horeca tegen. Halverwege kun je eventueel op een bankje picknicken met uitzicht op de natuur. Aan het einde van de tocht lonkt uiteraard het restaurant in De Watertoren zelf – de perfecte plek om na te genieten met een goede maaltijd of een drankje, terwijl je uitkijkt over de polders die je net hebt doorkruist.


Bronnen: In dit artikel is gebruikgemaakt van informatie van Nationaal Park De Biesbosch, Staatsbosbeheer, ANWB en lokale bronnen. Referenties per onderdeel:


 
 
bottom of page